Nórske múzeum konzervovania
Bývalá továreň dnes vzdáva hold miestnemu priemyslu poháňanému sardinkami.
Približná doba čítania: 2 minúty
Aj keď sa sardinky v konzerve môžu javiť ako skromné jedlo, hrajú v kulinárskej histórii dôležitú úlohu. Týkalo sa to najmä nórskeho Stavangeru, kde na konci 19. a začiatkom 20. storočia bolo konzervovanie rýb popredným odvetvím. Toto miestne konzervárske dedičstvo oslavujú v Nórskom múzeu konzervovania.
Múzeum sídli v bývalej konzervárni, kotrá fungovala od roku 1916 do roku 1958. Pri prehliadke získaš predstavu o tom, aké to bolo pracovať v továrni na každej úrovni, od administratívy až po samotnú výrobu.
Interaktívne múzeum nabáda návštevníkov k tomu, aby sa prešli medzi stroje a dozvedeli sa o všetkých krokoch v procese konzervovania sardiniek, od dovezenia čerstvých rýb (zvyčajne šproty) cez údenie v peciach až po samotné konzervovanie. Múzeum niekoľkokrát mesačne rozpaľuje pece, takže návštevníci môžu ochutnať čerstvo údené ryby.
Extra-fanúšikovia sardiniek môžu obdivovať zbierku 35 000 štítkov na plechovke, alebo si v obchode so suvenírmi kúpiť čokolády a manžetové gombíky v tvare sardinkových plechoviek. Aj keď sa taká konzerva sardiniek môže javiť ako celkom obyčajný predmet, múzeum ponúka zábavný a náučný pohľad do histórie Stavangeru a Nórska prostredníctvom sardiniek, ktorej vďačia za veľa.
Nórsko ponúka ďalšie miesta
Nórsko - Krátke info
* Informácie sa vzťahujú len k Slovensku a k držiteľom slovenských pasov.
Blízke miesta do +/- 300km
-
0,4 km
-
40,6 km
-
50,2 km