Ugandské Rolex-ky
CK Knirsch 10. mája 2021
Približná doba čítania: 5 minút
Rolex je v Ugande obľúbené jedlo, ktoré kombinuje vaječnú omeletu so zeleninou zabalenú v čapátí. Je veľmi rýchle na prípravu a dá sa jesť kedykoľvek počas dňa, od raňajok až po obed, alebo na večeru či desiatu. Tento nápad vznikol vďaka kreativite predavača čapátí v regióne Busoga, potom sa rozšírilo jedlo do Wandegeya pri univerzite Makerere. Čoskoro sa táto pochúťka rozšírila po celej Ugande.
Prečo Rolex?
Kedysi predavači, ktorí túto pochúťku vyrábali, volali „Rolled Eggs“ (rolované vajcia) – nič viac. Ale keď sa to snažili domorodci povedať po anglicky, znelo „Rolled Eggs“ návštevníkom ako „Rolex“. Postupne sa tento (celkom zábavný) nesprávny výklad uchytil.
Ako sa pripravuje Rolex?
Na prípravu Rolex v pravom ugandskom nefalšovanom duchu je potrebné dodržať niekoľko krokov.
- Najprv sa vyber do Ugandy
- Nájdi si správnu dedinu a postav si vozík s jedlom
- Na rozmiešanie ingrediencií sa musí použiť hrnček alebo šálka. Do nej sa ti zmestia všetky prísady vrátane zeleniny (paradajky, fialová cibuľa a kapusta) a dvoch vajec
- Zmes sa musí vyliať na horúcu, dobre naolejovanú panvicu a rozotrieť tou istou lyžicou, ktorú si použil na šľahanie vajec (treba myslieť ako predavač, nemá zmysel zašpiniť toho viac, ako je potrebné)
- Po upečení jednej strany otoč placku. Spodná strana bude menej hnedá, ale budeš vidieť všetky prísady. Štipka soli to určite vylepší.
- Po otočení placky pridaj placku čapátí. Para vychádzajúca z vajec zmäkčí čapátí a uľahčí následné zrolovanie
- Zrolované rolexky zabaľ do novín. Vsiakne to akýkoľvek olej a chráni ruky pred popálením
Príprava Rolex doma
Ak si chceš doma pripraviť Rolex, nemusíš hneď cestovať do Ugandy. Je to naozaj veľmi jednoduché a veľmi variabilné. Množstvo si prispôsob podľa počtu stravníkov. Budeš potrebovať:
Ingrediencie
- vajcia
- najemno nakrájanú zeleninu podľa chuti
- olej alebo prepustené maslo ghee
- čapátí placky
Postup
Do veľkej misy rozklepneš daný počet vajec (pre 4-5 osôb kľudne aj 10 vajec). Pridaj trochu soli a v primeranom množstve nakrájanú zeleninu. Je to celé na tvojej fantázii. Cibuľa je určite základ. Zmes môžeš dokombinovať napr. reďkovkami, mrkvou, hráškom, paprikou…. ideálne je na to, aktuálna sezónna zelenina.
Panvicu si zohrej na vysokú teplotu (čím horúcejšia, tým lepšie) a pridaj olej. Nezabudni, že olej ti omeleta vsiakne, preto radšej používame ghee. Vylej zmes vajec a zeleniny na panvicu, ideálne takej veľkosti, ako máš placku čapátí. Opeč jednu stranu do stavu, kedy už začínaš mať vrchnú stranu viac tuhú ako riedku. Následne otoč a vrch prikry plackou. Približne rovnaký čas opeč aj druhú stranu. Ak si myslíš, že je omeleta hotová, môžeš jedlo zrolovať na tanieri.
My to robíme priamo na panvici, že ešte raz to otočíme tak, aby placka čapátí bola dole a zrolujeme priamo na panvici. Má to výhodu, že placku o niečo viac opečieme a pri každom preložení to zachováva svoj tvar. A až zrolovanú placku preložíme na tanier.
Toto jedlo si určite rýchlo zamiluješ. Jednoduché a rýchle na prípravu. Dá sa naozaj jesť v akúkoľvek dennú či nočnú hodinu a dokonca aj studené, takže ideálne na pribalenie deťom na desiatu. Nič ti nebráni to prípadne jesť s nejakým dresingom.
Prečítaj si ďalšie články
Langoše na maďarský spôsob
Čo sme si užívali po ceste Maďarskom aj Rumunskom boli langoše. Na prekvapenie boli úplne iné, ako my ich poznáme a hlavne sa podávajú aj na sladko.
Recept na usmievavé toasty
Chceš deťom urobiť ráno radosť, ale nemáš na to čas? Prinášame ti jednoduchý návod na pekné usmievavé toasty. Príprava v skutočnosti zaberie len 2s. Nie je to preklep. Noazaj len dve sekundy. Pozri sa náš návod v krátkom videu.
Oladyi: Ovládni staro-ruské palacinky s tajnou náplňou
Nedávno sme objavili v zákutiach ruského internetu recept na „iné“ lievance, či typické ruské blini. Ak miluješ palacinky, oladyi si obľúbiš ešte viac. Každá ruská bábuška pripravuje oladyi na raňajky a je to verzia amerických palaciniek, ktorá je však nadýchanejšia a chutnejšia.
Papanași: Vylepšené šišky na rumunský spôsob
Keď niekedy zavítate do Rumunska, tento sladký dezert musíte určite ochutnať. Ak náhodou držíte diétu, tak ju nechajte doma. Keď raz ochutnáte papanași, o diéte už nebude chcieť počuť. Pri návšteve tejto krajiny si zrazu dáte záväzok, aspoň jedno papanași denne!