Jaskyňa Kaltbach

22 miliónov rokov stará pieskovcová jaskyňa je prirodzeným prostredím pre vynikajúci syr.

Približná doba čítania: 3 minúty

Vo zvlnených zelených údoliach alpského údolia, kde mraky plávajú proti zasneženým horám, kde sa na zelených lúkach pasú pokojné kravy, sa v jaskyni vyformovanej z prehistorického morského dna ukrýva také slávne kulinárske tajomstvo, že jeho odkaz prechádza celým svetom: od bukolickej idyly švajčiarskeho údolia pár kilometrov od Luzernu až po váš supermarket v susedstve.

Emmi KALTBACH

Mnohí zákazníci, ktorí prechádzajú uličkou so syrmi v miestnom obchode s potravinami, ťažko prehliadnu malé kliny Emmi Le Gruyère v priesvitných obaloch s modrým logom spoločnosti a švajčiarskym krížom na vrchu. Málokto však vie, že syr starostlivo dozrieva v jaskyni Kaltbach, ktorá sa nachádza v jaskyni pripomínajúcej tunel v pohorí Santenberg s klimatickými podmienkami vhodnými na zrenie syra. Chladný podzemný labyrint jaskyne Kaltbach je prirodzeným inkubátorom pre 156 000 koliesok syra, väčšinou gruyère a ementál.

Emmi KALTBACH

Viac ako kilometer sa tiahnu naskladané police, ktoré celoročne udržiavajú teplotu okolo 10 stupňov Celzia, a chladné vody rieky (Kaltbach znamená “studená rieka”), ktorá preteká jaskyňou, udržiavajú vlhkosť na úrovni približne 96 %. Jedinečná klíma jaskyne a pôsobenie minerálnych usadenín na pieskovci na syr vytvárajú charakteristickú chuť a vôňu a dodávajú syrom charakteristickú tmavohnedú farbu.

Jaskyniari, podobne ako umelci, ktorí pracujú na svojom majstrovskom diele, každých 7 až 10 dní otáčajú, umývajú a natierajú kolieska soľným roztokom. Syry zostávajú v jaskyni najmenej deväť mesiacov a sú starostlivo sledované, kým nedosiahnu správnu vôňu a textúru. Umenie starostlivosti o syr a určovania jeho zrelosti sa nazýva zušľachťovanie syra a v Kaltbachu sa odovzdáva z generácie na generáciu, pričom o tomto vzdelávaní nie sú žiadne písomné záznamy.

Emmi KALTBACH

Jaskyňa bola objavená v roku 1953 ako prirodzené prostredie na zrenie syrov, keď miestnym syrárom došli skladovacie priestory a začali ich uchovávať v Kaltbachu. V roku 1993 jaskyňu získala spoločnosť Emmi a odvtedy v nej skladuje a necháva zrieť svoje najlepšie syry. Prínos tejto pokojnej jaskyne vo švajčiarskych horách pre svetové syrárne by už nemal zostať nepovšimnutý.

Švajčiarsko ponúka ďalšie miesta

Švajčiarsko - Krátke info

Švajčiarska konfederácia
Miestny názov: Švajčiarska konfederácia
Hlavné mesto: Bern
Úradné jazyky: francúzština, nemčina, taliančina, švajčiarska rétorománčina
Štátne zriadenie: federatívna republika
Rozloha: 41 284 km²
Počet obyvateľov: 8 654 622
Hustota obyvateľstva: 209.64/km²
Časové pásmo: UTC +1:00
Mena: Švajčiarsky frank
Kód meny: CHF
Kurz (za 1 € dostaneš):
  • CHF: 0.928 Fr.
Daň: 8.1%, 7.7%, 3.8%, 3.7%, 2.6%, 2.5%
HPI Index: 60.1
Medzinárodný kód krajiny: CH/CHE
Internetová doména: .ch
Predvoľba telefónneho čísla: +41
Typ zásuvky: Europlug, SEV 1011
Napätie: 230V / 50Hz
Smer jazdy: vpravo Víza: Sloboda pohybu
Princíp umožňujúci jednotlivcom pohybovať sa, zdržiavať sa a pracovať na území cudzích krajín bez potreby víz alebo iných obmedzení, často uplatňovaný v rámci regionálnych zväzov alebo dohôd.

Max. doba pobytu:
Platnosť pasu: 3 mesiace po skončení pobytu

* Informácie sa vzťahujú len k Slovensku a k držiteľom slovenských pasov.

Blízke miesta do +/- 300km