Mólo ananásovej skládky
Miestna konzerváreň ananásu kedysi z tohto móla vyhadzovala odrezky ananásu, čo niekedy spôsobovalo nepríjemný zápach.
Približná doba čítania: 4 minúty
Na prechádzke v Kapaʻa, plážovom mestečku na východnom konci Kauaʻi, môžete vidieť opálené mólo, ktoré vyrastá z bujnej zelene a vystupuje do oceánu. Keď sa k mólu vydáte po piesočnatej ceste, všimnete si, že ho blokuje kovový plot s vyobrazenými ananásmi.
Možno sa pýtate, prečo práve ananásy? Pretože približne pred 60 rokmi zamestnanci spoločnosti Hawaiian Canneries Company privádzali na toto mólo plné železničné vagóny ananásových odrezkov a následne ich tam so všetkými špicami vyhadzovali do oceánu.
Tieto odrezky boli odpadom havajského priemyslu, ktorý bol v 30. rokoch 20. storočia svetovým lídrom v produkcii ananásu a zostal svetovou veľmocou až do 60. rokov 20. storočia, keď začal upadať.
Hoci ananásy nie sú na Havajských ostrovoch pôvodné, v čase príchodu amerických misionárov v roku 1820 ich tu už pestovali pôvodní obyvatelia a rástli divoko. Počas zvyšku 19. storočia Američania premenili veľké časti Havajských ostrovov na cukrové plantáže, čo vyvrcholilo tým, že majiteľ plantáží Sanford Dole viedol úspešnú kampaň za zosadenie kráľovnej Liliʻuokalani a pripojenie Havajských ostrovov k Spojeným štátom. V roku 1899 jeho bratranec James Dole založil ananásovú farmu a konzerváreň, ktorá spôsobila prudký nárast produkcie tejto plodiny. V nasledujúcich desaťročiach mnohí obyvatelia ostrova vykonávali ťažkú a nebezpečnú prácu na ananásových plantážach.
V roku 1913 si v oblasti Kapaʻa, kde sa dnes nachádza letovisko Pono Kai, založila prevádzku spoločnosť Hawaiian Canneries Company. Podľa článku v Star Bulletin z roku 2003 zaberali ananásové plantáže a konzervárne spoločnosti v Kapaʻa približne 315 hektárov a ročne vyplácali približne 1,7 milióna dolárov svojim 2 000 pracovníkom. Dobrovoľný sprievodca z Historickej spoločnosti Kauaʻi, povedal: “Takmer každý, kto v tom čase žil v Kapaʻa, si pamätá, že v lete ako dieťa pracoval v konzervárni.”
V konzervárni robotníci pred zabalením ovocia orezávali korunky a šupky z obrovského množstva ananásov. V nedeľu zamestnanci nakladali až tri vagóny ananásového odpadu na vlečku neďalekej plantáže cukrovej trstiny, cúvali s vagónmi na mólo a vyhadzovali odpad do Tichého oceánu. Podľa webovej stránky Pono Kai, obyvatelia mesta “s láskou spomínajú na to, ako sledovali ananásy ťahané minivláčikom po poliach”.
Počas dobrého týždňa odpadky mizli v oceáne, aby si s nimi poradili ryby. V zlý týždeň, podľa nápisu na móle, “nepriaznivé vetry a prúdy hnali plávajúce zvyšky ananásov späť do Kapaʻa a vytvárali hrozný bordel a odporný zápach, keď ich vyplavovali na mestské pláže”.
V roku 1962 bola spoločnosť Hawaiian Cannery Company zatvorená a do roku 2007 boli zatvorené všetky veľké štátne konzervárne. Hoci je mólo teraz prehradené ananásovým plotom, obklopuje ho zvlnená zeleň a altánok. Priestor tesne pred plotom ponúka krásny výhľad na oceán a podľa cestovateľských blogerov aj ideálne miesto na pozorovanie veľrýb. Takže dávajte pozor na keporkaky, nádherne sa nadýchnite slaného vzduchu a buďte vďační, že vzduch vonia Tichým oceánom, a nie hnijúcimi ananásmi.
Havaj ponúka ďalšie miesta
Havaj - Krátke info
* Informácie sa vzťahujú len k Slovensku a k držiteľom slovenských pasov.
Blízke miesta do +/- 300km
-
41,8 km
-
146,8 km
-
161,6 km