La Maison du Gruyère
V tejto továrni a múzeu si môžete pozrieť v akcii roboty, ktoré obracajú syr.
Približná doba čítania: 2 minúty
Vďaka svojej výraznej orieškovej chuti a schopnosti jemne sa roztápať je Gruyère jedným z najobľúbenejších švajčiarskych syrov. Podľa zákona sa tento tvrdý syr z kravského mlieka môže vyrábať len v mestečku Gruyères v kantóne Fribourg alebo v jeho okolí, aby mohol niesť tento názov. Syrári v tomto regióne vyrábajú tento cenený výrobok od roku 1115.
Zatiaľ čo väčšina tovární vyrába svoj syr radšej za zatvorenými dverami, La Maison du Gruyère tento proces návštevníkom sprístupňuje. V malom múzeu, ktoré ponúka prehliadky so sprievodcom aj audiosprievodcom, môžu návštevníci vidieť celý proces výroby syra od mlieka až po zrenie. V reštaurácii priamo na mieste môžete ochutnať syr priamo z jaskýň.
Najdôležitejšou atrakciou je zrenie v samotných jaskyniach. Väčšina z nich sa nachádza pod zemou, ale jedna miestnosť je na úrovni terénu a má sklenenú stenu, ktorá umožňuje nahliadnuť na zrejúce kolesá syru. Medzi policami môžete vidieť pohybujúce sa roboty, ktoré testujú syr pomocou rôznych senzorov a v prípade potreby ho obracajú.
Švajčiarsko ponúka ďalšie miesta
Švajčiarsko - Krátke info
* Informácie sa vzťahujú len k Slovensku a k držiteľom slovenských pasov.
Blízke miesta do +/- 300km
-
0,7 km
-
34,3 km
-
44,4 km