Bhapa Doi
CK Knirsch 12. marca 2023
Približná doba čítania: 4 minúty
Tento mimoriadne jednoduchý recept pochádza z Indie, konkrétne z oblasti Západného Bengálska. Jeho názov v preklade znamená “parený jogurt”, čo vystihuje jeho spôsob prípravy.
Jedlo má bohatú a krémovú chuť a je obľúbené nielen v Indii, ale aj v iných krajinách juhovýchodnej Ázie. Bhapa Doi sa často servíruje na špeciálne príležitosti, ako sú svadby, narodeniny a festivaly, ale môže sa tiež podávať ako dezert po jedle.
Recept je tak jednoduchý, že ho zvládne upiecť aj taký, čo v živote nevaril, alebo nemá vôbec k tomu vzťah. V skutočnosti potrebuješ iba zopár ingrediencií, ktoré sa dajú kúpiť v akomkoľvek obchode s potravinami.
Ingrediencie
- 400g gréckeho jogurtu
- 125ml sladeného kondenzovaného mlieka
- 200ml smotany
- ¼ lyžičky mletého kardamonu
- ovocie, orechy alebo jedlé kvety na ozdobenie
Postup
Vezmete jogurt, kondenzované mlieko a smotanu spolu s kardamonom a jednoducho to vo väčšej mise rozmiešate do hladka. To je vlastne celá príprava. Tip na vylepšenie je nižšie.
Následne zmes rozdelíte do menších misiek, ktoré zvládnu väčšiu teplotu a zakryjete alobalom. Ak máte k tomu aj príslušný vrchnák, nemusíte ich alobalom zakrývať. Tieto misky umiestnite do hlbšieho pekáču, ktorý naplníte horúcou vodou asi jeden centimeter pod okraj misiek.
Pečte približne 40 minút pri 170 °C. Potom nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a následne nechajte vychladiť v chladničke minimálne na dve hodiny. Ideálne bude, keď to budete robiť večer a v chladničke sa budú misky chladiť do rána.
Dezert už iba ozdobte podľa chute, napr. čerstvým ovocím, jedlými kvetmi alebo rozdrvenými orechami.
Tip
Bhapa Doi môžete vylepšiť, keď ho ochutíte šafranom. Rozdrvte štipku šafranu s ½ kryštálového cukru, rozmiešajte v 2 lyžiciach vlažného mlieka, nechajte 10 minút odležať a vmiešajte spoločne s ostatnými surovinami k jogurtu.
Bhapa Doi
Ingrediencie
- 400 g grécky jogurt
- 125 ml sladené konzenované mlieko
- 200 ml smotana
- ¼ lyžička mletý kordamon
- ovocie, orechy, jedlé kvety
Inštrukcie
- Všetky hlavné ingrediencie rozmiešame do hladka400 g grécky jogurt, 125 ml sladené konzenované mlieko, 200 ml smotana, ¼ lyžička mletý kordamon
- Rozdeľte zmes do menších misiek
- Zakryte misky alobalom
- Umiestnite misky do hlbšieho pekáču
- Naplňte pekáč horúcou vodou, asi centimeter pod okraj misiek
- Pečte 40 minút pri 170 ℃
- Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote
- Odložte na noc do chladničky
- Ozdobíme a podávameovocie, orechy, jedlé kvety
Poznámky
Tip
Bhapa Doi môžete vylepšiť, keď ho ochutíte šafranom. Rozdrvte štipku šafranu s ½ kryštálového cukru, rozmiešajte v 2 lyžiciach vlažného mlieka, nechajte 10 minút odležať a vmiešajte spoločne s ostatnými surovinami k jogurtu.1 Comments
Prečítaj si ďalšie články
Ugandské Rolex-ky
Rolex je v Ugande obľúbené jedlo, ktoré kombinuje vaječnú omeletu so zeleninou zabalenú v čapátí. Je veľmi rýchle na prípravu a dá sa jesť kedykoľvek počas dňa, od raňajok až po obed, alebo na večeru či desiatu. Tento nápad vznikol vďaka kreativite predavača čapátí v regióne Busoga, potom sa rozšírilo jedlo do Wandegeya pri univerzite…
Recept na usmievavé toasty
Chceš deťom urobiť ráno radosť, ale nemáš na to čas? Prinášame ti jednoduchý návod na pekné usmievavé toasty. Príprava v skutočnosti zaberie len 2s. Nie je to preklep. Noazaj len dve sekundy. Pozri sa náš návod v krátkom videu.
Jedna brioška je málo
Ak raz ochutnáte naozaj domácu briošku a navyše ešte teplú, nikdy už nebudete chcieť inú. A príprava je veľmi jednoduchá, len škoda, že treba tak dlho čakať na finále.
Jahodový koláč Tsvetaeva: Obľúbený dezert ruskej poetky
Je prekvapujúce, že je stále záhadou, prečo tento koláč, ktorý je obľúbený v mnohých ruských rodinách, nesie meno jednej z najikonickejších ruských poetiek Mariny Tsvetaeva. Podobný koláč sa kedysi spomínal v memoároch Tsvetaeovej sestry Anastasie. V detstve na dači počas leta radi jedli koláče s kyslou smotanou a jablkovou príchuťou. V spomienkach však chýba konkrétny…
Noazaj vynikajúce a easy