Taliouine: Šafránové údolie
CK Knirsch 31. mája 2023
Približná doba čítania: 9 minút
Po tom, čo z posádky dvoch členov vysadíme na letisku v Agadire, vyrážame za ďalším dobrodružstvom. Síce ďalší cieľ je dosiahnuteľný počas jedného dlhšieho presunu, ale na čo sa ponáhľať. Niekde v zákutiach internetu sme si dohľadali, že šafran sa pestuje nielen v Iráne, Indii a Grécku, ale aj v Maroku. Do Marockého kráľovstva ho sem Arabi priniesli niekedy okolo 10. storočia.
Smerujeme do Taliouine
Toto mesto sa nachádza v provincii Taroudant a z Agadiru je vzdialené len niečo pod 200km. Aj keď z Marakéš sa môže zdať cesta kratšia (kilometrovo skoro rovnako), ale musíte prekročiť pohorie Vysokého Atlasu. To zdvojnásobi cestu do tohto mesta oproti ceste z Agadiru. Taliouine sa nachádza južne od pohoria Atlas, niekde na hranici, kde už začína suchá púštna oblasť.
Celá cesta z Agadiru vedie údoliami popri riekach s občasnými oázami. Samotná cesta nie je ničím výnimočná, len klasický vidiek Maroka. Jedine cesta s označením N10 je významná. 1000 km dlhá cesta vedie od pobrežia Atlantického oceánu na západe až do Bouarfa (jedno z najvýchodnejších miest Maroka). Dokonca, krátky úsek vedie aj cez územie Alžírska, ale to si ani neuvedomíte, keďže tu nie je žiadna hranica. A tu nemáte ani kde odbočiť.
Ubytovanie v kasbahu
Tesne pred Taliouine odbáčame na z cesty na nespevnenú cestu, niekam dole. Tu sa má nachádzať pre dnes naše ubytovanie. Po poslednej zákrute sa pred nami objaví niečo, ako tradičný kasbah. Kasbah je tradičný typ pevnosti v Maroku.
Majitelia nás už očakávajú a ukazujú nám, že máme ísť autami ďalej cez bránu do vnútra. Na nádvorí okrem pohodlného parkovania, sa ešte nachádza jedna budova, pomarančový sad a vypustený bazén. Sme tu absolútne jediný hostia a tak na poschodí si môžeme vybrať akúkoľvek izbu na dlhej chodbe. Je to len na nás.
Na privítanie dostávame šafranový čaj. Tu v Taliouine sa šafran používa takmer do všetkého. Prvý krát v živote pijeme čaj len zo šafranu. Žiaden mix s čiernym či zeleným čajom. Sám o sebe síce nie je chutný, ale len čo sa pridá dostatok cukru, ako majú v Maroku zvykom, hneď šafranu cítiť všade.
Keďže toto ubytovanie je len naša zastávka na jednu noc na cestu ďalej, objednávame si večeru a vyrážame do mesta za šafranom.
Taliouine
Šafran sa pestuje v provincii Taroudant, v blízkom v okolí Taliouine. Aj keď mesto má ledva 6000 obyvateľov, je jedným z hlavných svetových vývozcov tohto korenia. Ročne sa tu vyprodukuje neskutočných 5 – 6 ton šafranu. Len škoda, že je koniec januára. Kvet šafranu klíči niekedy v novembri, kedy sa tu koná aj Medzinárodný šafranový festival (berbersky Anmugar Amadal N Zafran).
Zopár zaujímavých čísiel pre získanie tohto červeného zlata
- Pre získanie 500 g šafranu je potrebné vysadiť 70 000 kvetov
- Jeden hektár vyprodukuje asi 8kg šafranu
- Po zbere 25 kg čerstvých kvetov sa po vysušení stane iba 5kg
- Cena za kilogram sa pohybuje niekde medzi 10 000 – 15 000 dirhamov (cca 3 000 €)
- 1 gram šafranu využijete na prípravu približne 15 jedál
Cieľom je získať niekoľko gramov šafranu pre vlastné potreby. Stačí zaparkovať niekde v centre dediny popri hlavnej cesty. Ak nestojíte priamo v ceste, je úplne jedno kde zaparkujete. Zdá sa, že tu neplatia žiadne pravidlá. Však ani samotná dedina nie je nijako extra veľká. Jej celková dĺžka je približne len 2 kilometre a všetko sa koncentruje približne len na 500m úseku. Nájdete tu všetko: autobusovú stanicu, stanovište taxíkov, pekáreň, poštu, cukráreň, banku, zubára, predaj oblečenia, proste všetko na čo si spomeniete nájdete priamo uprostred Taliouine.
Vieme si predstaviť, že počas hlavnej turistickej sezóny, je tu šafran takmer na každom rohu, lenže teraz, je tu len jediný obchod otvorený ktorý ponúka šafran a jedno družstvo ktoré nás láka na bezplatnú prehliadky. Z družstva sa vykľula schovaná predajňa, kde je pár fotografii, ako sa táto rastlina zbiera, ale inak je to predajňa výrobkov zo šafranu: parfémy, mydlá, čaje, tinktúry a predražený šafran.
Nákup šafranu
Ponúkaný predražený šafran je iba v pomere, že sme v Maroku. Ponúkaná cena je približne rovnaká ako u nás na Slovensku. Pravý šafran či už z Iránu, alebo z Maroka sa dá bežne na Slovensku kúpiť približne za 7€ za gram. Družstvo si nechávame v zásobe a ideme skúsiť do jediného obchodu s korením čo sme našli. Každý zo skupiny určite chce kúpiť aspoň 2g pre vlastnú potrebu a v prípade priaznivej ceny aj viac, ako suvenír pre rodinu.
Aj keď je nás trochu veľa, na tak malý obchod, snaží sa obchodník vyhovieť čo požadujeme. Aj keď sa nevieme dohovoriť, najprv dostávame k ochutnávke Amlou s čerstvým arabským pečivom. Amlou je pasta z arganového oleja, mandlí a medu. Amlou v marockej kuchyni je veľmi rozšírená a podáva sa takmer ku všetkému. Okrem toho sa pre nás začína pripravovať šafranový čaj a dostávame k ochutnávke, takmer všetko, čo vidíme v ponuke.
Nakoniec sa dostávame aj k cene za 1g šafranu. Keďže berieme nakoniec neskutočných 32 gramov šafranu, cenu dostávame 2€/gram. A to je naozaj neskutočná cena. Za takú cenu, by sme najradšej zobali každý veľkú krabicu, len musíme myslieť na to, že domov sa vraciame letecky. Ešte prikupujeme nejaký med, zopár pochutín a Ras el Hanout (obľúbená marocká zmes korenia).
Luxusné jedlo
Marocká pohostinnosť niekedy nepozná hraníc. A najmä turistom sa ponúka hlavne kuskus tajine, ale tomu sa snažíme vyhýbať. Maročania toľko kuskusu nejedia, aj keď je to tak prezentované, je to pre nich skôr slávnostné jedlo. My vôbec netušíme čo si pre nás majiteľ pripravil, ale už samotné servírovanie je luxusné.
Ako prvý chod dostávame hariru. Konečne po 10 dňoch sa dostávame konečne k tradičnej marockej polievke! Už len tej jej dostávame prehnané množstvo. Na 7 ľudí dostávame dve obrovské misy. Ledva dokážeme jednu zjesť. A to nás ešte čaká hlavný chod. Obrovský tajine kuskusu s kuracím mäsom a množstvom dusenej zeleniny. Aj keď sa snažíme, nevládzeme to dojesť. Ledva vieme dýchať a to nám ešte donesú dezert v podobe ovocia.
Podobne vyzerajú raňajky. Veľmi sme si obľúbili Msemen a ten dostávame aj na raňajky. Msemen je chuťovo skoro ako palacinky, ale jedná sa o tenký viacvrstvový chlieb. Je obľúbeným raňajkovým jedlom a nájdete ho takmer všade na ulici. Predstaviť si to môžete aj ako indickú parathu, singapurskú roti prata alebo malajzijskú roti canai. Msemen môžete jesť na slano i na sladko, alebo kombinácia oboch. Kombinácia syru s figovým medom je neuveriteľná. Netreba zabúdať k tomu na marocký presladený čaj.
Saharské duny nás čakajú
Vedieť, aké luxusné ubytovanie máme, určite by sme tu zostali aj o jednu noc dlhšie. A v sezóne to musí byť ešte lepšie. Vonku teplúčko, bazén napustený a k tomu zasnežené vrcholky hôr Atlasu.
Pred sebou celodenný presun do Dar Mhamid a to ešte odtiaľ nás berú ešte ďalej – do dún mimo civilizácie a všetkých vymožeností. Preto nám nezostáva nič iného, len sa rýchlo pobaliť a pokračovať ďalej.
Prečítaj si ďalšie články
Agadir: V zime za teplom do Maroka
Aj v zime sa dá zo Slovenska „utiecť“ do tepla a nemusí to stáť horibilnú sumu za letenky. Jednou z takýchto destinácii je Maroko, kde v južnej časti štátu pri pobreží Atlantického oceánu sa pohybujú v januári teploty okolo 20 °C. Lenže dá sa ísť aj viac na juh, do Západnej Sahary, neuznaného štátu, ktorý…
Maroko časť 1: Odlietame!
Tesne pred začiatkom nášho leta, odlietame smer Maroko, aby sme toto ročné obdobie začali o niečo skôr. V stredu po obede odlietame z Bratislavského letiska najprv smer Charleroi.
Oáza Skoura
Predposlednou zástavkou je pre niektorých neznáma oáza Skoura. Na prvý pohľad z cesty pripomína akúsi tenkú, dlhú oázu. Keď však odbočíte z hlavnej cesty, zistíte, že Skoura je veľmi veľká a že to, čo vyzerá ako rad paliem, je v skutočnosti prekvitajúca oáza. Tu strávime niekoľko dní, pretože v blízkom i vzdialenom okolí je dosť…
Strácame ¼ posádky
Po dvoch nociach strávenej v Tarfaya musíme znova navštíviť naše východzie mesto Agadir. Dvaja členovia posádky totiž nemajú až toľko dovolenky a je ich potrebné vysadiť na letisko. Perfektná príležitosť vrátiť sa nachvíľu do turistického miesta a pre zbytok doplniť zásoby alkoholu na druhú časť dovolenky.