Múzeum žraloka Bjarnarhöfn
V tomto múzeu na Islande môžu návštevníci ochutnať fermentovaného grónskeho žraloka.
Približná doba čítania: 3 minúty
Island je známy svojou jedinečnou geografiou, od horúcich prameňov až po sopky pokryté ľadovcami. Ale kultúra stravovania tohto ostrovného štátu je rovnako zaujímavá ako jeho ľadové sopky. Na západnom pobreží Islandu sa nachádza múzeum, ktoré predstavuje jedno z najcharakteristickejších jedál: hákarl alebo fermentovaný žralok.
Múzeum žraloka Bjarnarhöfn je statok, kde môžu návštevníci ochutnať tento jedinečný pokrm a dozvedieť sa o procese jeho výroby. Ak sa konzumuje čerstvý grónsky žralok, je jedovatý, ale po fermentácii sa toxín v ňom neutralizuje. Tradične sa žraločie mäso zakopávalo do zeme a nechávalo sa fermentovať šesť až dvanásť týždňov, potom sa zavesilo na niekoľko mesiacov, aby sa vysušilo. Počas sušenia sa na mäse vytvorí hnedá krusta, ktorá sa pred konzumáciou odreže. V súčasnosti sa žraločie mäso fermentuje v plastových nádobách, ale inak zostáva postup v podstate rovnaký.
Majitelia Múzea žraloka v Bjarnarhöfne ako hlavní výrobcovia hákarl v regióne vytvorili expozíciu, ktorá podrobne opisuje históriu výroby hákarl, predstavuje bežne používané nástroje a videá, ktoré vysvetľujú proces prípravy. Návštevníci potom dostanú vzorku hákarl, ktorý chutí podobne ako silný fermentovaný syr (ak by mal syr čpavkovú arómu, z ktorej slzia oči a pália nosy). Spolu so žraločím mäsom sa ponúka aj panák pálenky Brennivín, známej aj ako “čierna smrť”, ktorou si návštevníci často zaháňajú silnú chuť žraloka z podnebia. Návštevníkov čaká aj prehliadka vonkajšej sušiarne, kde možno vidieť (a cítiť) pláty žraločieho mäsa zavesené na trámoch. Medzi zaujímavými exponátmi a vzorkami je Múzeum žralokov Bjarnarhöfn vynikajúcim miestom na strávenie popoludnia pri spoznávaní jednej z najjedinečnejších kulinárskych tradícií Islandu.
Island ponúka ďalšie miesta
Island - Krátke info
* Informácie sa vzťahujú len k Slovensku a k držiteľom slovenských pasov.
Blízke miesta do +/- 300km
-
14,1 km
-
17,4 km
-
70,6 km