Skip to content

Do Viedne na Schnitzel veľký ako Ruské koleso v Práteri

CK Knirsch 8. októbra 2019

Približná doba čítania: 8 minút

Keď zadáš do Google “wiener schnitzel” s veľkou pravdepodobnosťou na prvých miestach bude figurovať reštaurácia Figlmüller. Už pri minulej návšteve sme sa pokúšali sem dostať, ale nepochodili sme. Až teraz!

Rodinný podnik Figlmüller

Motto tejto reštaurácie je: “Die Heimat des Schnitzels”, čiže “Domov rezňov”. Tu servírujú vysmážané obaľované mäso už od roku 1905. Majú celkom jedno, pre nás príjemné pravidlo. Každý rezeň ktorý vyjde z kuchyne musí prečnievať cez okraje taniera. Tieto rezne majú niečo okolo 30cm. To je už rozmer malej pizze! Tak to sme si nemohli nechať ujsť.

Figlmüller, Vienna
Prevádzka Wollzeile

Bez rezervácie máš mizivú šancu

Prvý krát sme sa pokúsili sem dostať pri návšteve domu morí. Bohužiaľ sme vôbec nepochodili. V hlavnej prevádzke vo Wollzeile to bolo bez šance. V druhej, len pár metrov od hlavnej prevádzky na Bäckerstraße bola rada minimálne na dve hodiny. Tak sme to vzdali.

Vedeli sme, že o mesiac ideme do Viedne znova na Lange Nacht der Museen. To robíme už rezerváciu mesiac dopredu. Dokonca už takto skoro vopred, sú už nejaké časy vybookované!

Figlmüller, Vienna
Takto v rade sme čakali bez rezervácie mesiac dozadu a samozrejme sme sa nakoniec ani nedočkali.

Menší podvod

Hlavný prím v tejto reštaurácii nehraje pravý viedenský rezeň. Originálny viedenský rezeň je z teľaciny a vyprážaný na prepustenom masle. Síce ho majú v ponuke spolu s ostatnými verziami, ale tu sa chodí na ten ich “Figlmüller-Schnitzel”. Ten je z bravčovej panenky.

Už keď sme na obrázkoch videli tento rezeň, okamžite sme sa zamilovali. Obrovský rezeň vyklepaný úplne na tenučko. Toto musíme ochutnať, aj napriek vyššej cene.

Menu
Asi zbytočne pozerať po niečom inom, ako to čo je uprostred zvýraznené.

Ako je pripravovaný Figlmüller Schnitzel?

Keďže tu medzi personálom sú aj Slováci z Nitry, dozvedeli sme sa pár informácií navyše. Aj keď reštaurácia otvára až o 11:30, každé ráno už o 06:00 prídu do práce kuchári a nerobia nič iné, len klepú rezne. 250g kus bravčovej panenky rozklepú tak, aby bol väčší ako tanier. Denne si takto musia pripraviť až 1000 rezňov!

Rezne nie sú dopredu obaľované, ale až po tom, čo dôjde objednávka. Následne dostane rezeň tzv. “smažič”, ktorý obsluhuje až 3 panvice. Nie kvôli tomu, že vysmáža tri rezne naraz. To sa jeden rezeň vysmáža v troch panviciach. Každá je vyhriata na 180°C. Do prvej panvice ide rezeň na 5 sekúnd, do druhej takisto na 5 sekúnd a nakoniec do tretej, kde sa už finálne pripraví. Je to dané kvôli tomu, že keby vysmážali rezeň len v prvej panvici, mäso olej schladí a rezeň by bol suchý.

Denne takto spotrebujú a vymenia až 60 litrov oleja. Ak sa náhodou rezeň zmenší pod priemer taniera, tak tento rezeň neopustí priestor kuchyne.

Dokonca aj na strúhanku majú svoj tajný recept. Iba sme sa dozvedeli, že je vyrábaná z kráľovských kaiser-iek, ktoré pre nich pečie vybraná pekáreň.

Vchod

Musíš byť hladný!

Do tejto reštaurácie si zájdi poriadne hladný, ak sa nechceš o rezeň deliť. U nás by sa z takej porcie urobili aj tri. A keďže sme nenažraní a nechceme sa deliť, každý si objednáva jeden kúsok. Rezeň je podávaný bez prílohy iba s kúskom citróna. Objednaj si k tomu zemiakový šalát.

Jedinou chybou tejto reštaurácie je to, že tu absolútne nepodávajú pivo. To si priam žiadalo. Ale môžeš si napríklad dať pohár vína. Za necelých 15 minút počujeme zvonček z kuchyne. To sú už asi naše rezne pripravené.

Kuchyňa
Čerstvo vysmažené rezne pripravené k podávaniu.

Na stole nám pristávajú rezne veľké ako slonie uši. Taniere pod nimi absolútne nevidieť. Dokonca aj príbor pri nich vyzerá ako by patril deťom. Nechápeme ako ich dokážu takto pripraviť. Rezne sú horúce, ale nie je na nich ani kvapka oleja. Kuchár musí byť umelec. Pre istotu robíme pár fotiek, lebo to nám nik neuverí a môžeme sa do nich pustiť.

Ako chutí obrovský rezeň od Figlmüller?

Rezeň vyklepaný na veľmi tenko a aj keď sa topil v oleji, tak vôbec nie je nasiakli. Mäso je mäkké a strúhanka na povrchu je výnimočná. Chuť sa definuje veľmi ťažko. Pre nás úplne nová chuť. Takýto rezeň sme ešte v živote nejedli. A že sme ich už niekoľko skonzumovali. K dokonalosti mu nič nechýba. Recept je vyladený už rokmi. Takto ho pripravovali už pred 114 rokmi. V budúcnosti budeme mať veľký problém. Každý rezeň už budeme porovnávať s týmto.

Rezeň
Dobrú chuť

Dokonalú symbiózu dopĺňa podávaná príloha. Zemiakový šalát sú neuveriteľne ľahké a pritom nasiaklé zálievkou. Trocha balsamica a na vrchu polníček. Tomuto sa vraví recept vyladený desaťročiami.

Schnitzel Figlmuller
No nedal by si si?

Ako sme sa s vervou pustili do rezňov, tak v polovičke nám ubúdajú sily. Aj keď sa to nezdá, je veľký problém dojesť tento rezeň. A ako sme sledovali okolie, tiež nie každému sa to podarilo. U nás bola tiež iba 50% úspešnosť. Ale nechýbalo veľa, aby ho každý člen posádky zjedol. Ono hlava hovorí ešte jedz, ale žalúdok už zúfalo odmieta prijať ďalšie sústo. S rezňom sme bojovali takmer hodinu!

Ak nevládzeš dojesť a požiadaš obsluhu, donesú ti papierovú tašku s ich logom a voskovaný papier s gumičkou. Tu ti rezeň nebalí obsluha, ale sám si ho zabalíš. My sme toto museli odmietnuť. Náš deň a noc je ešte len na začiatku.

Hodnotenie

Takto si predstavujeme dokonalý podnik. Obsluha príjemná a pritom úslužná. Dokonca aj oblečená v čiernych smokingoch a bielych košeliach. My sme si skôr pripadali, že tam nemáme čo robiť. Jedlo je dokonalé a absolútne nie je čo tomu vytknúť. Aj preto je reštaurácia Figlmüller vyhľadávaná turistami z celého sveta a musíš mať rezerváciu.

Obsluha

My sme mali pôvodne rezerváciu pre 4 osoby a dva dni pred príchodom sme potrebovali navýšiť rezerváciu o jednu osobu s tým, že potrebujeme bezlepkovú verziu. Absolútne nič nebol problém. Do 10 minút sme mali odpoveď mailom, že rezervácia je zmenená a bude aj bezlepková verzia.

Daňový doklad
Záverečný účet za 5 osôb.

Prečítaj si ďalšie články

Kvint budova

KVINT: Koňak svetovej úrovne zo srdca Podnesterska

Ochutnať koňak svetových kvalít a pri tom nazrieť do liehovaru sa nám zatiaľ nepošťastilo. Úplne náhodou objavujeme pri zostavovaní nášho itinerára, pre nás neznámy liehovar KVINT. Značka KVINT sa snaží už niekoľko rokov preraziť aj na Európsky trh, ale stále zostáva známa najmä v Moldavsku a v postsovietských krajinách. Je to dané aj tým, že…

Duomo di Milano

Maroko časť 10: Odlietame domov

Naše mobily začínajú drnčať už o 06:00 ráno. Odlet je až o 08:30 a myslíme si, že času máme dostatok. Však dve hodiny stačia pred odletom, keďže nemáme batožinu na odbavenie. No dosť sme sa mýlili, hlavne keď sme ignorovali upozornenie od RyanAir, že treba byť tri hodiny pred odletom už na letisku.

Splav na morskom kajaku

Splav Malého Dunaja

Pri vyslovení slova Dunaj, má každý trochu rešpekt, aj keď niet sa čoho obávať. A hlavne pri prívlastku malý. Totiž Malý Dunaj ma svojim väčším bratom málo spoločné. Je to rieka v časti Žitného ostrova pri celkovej dĺžke 128km. Z toho sme sa tých 20km v jeden víkend rozhodli splaviť v rámci firemnej akcie DSI…

Palác ľudu v Bukurešti

Bukurešť je plná príjemných prekvapení

Rumunsko, je jedna z krajín na ktorú väčšina ani nepomyslí pri plánovaní dovolenky. A to je veľká chyba. Už to dávno nie je krajina, kde nie je radno pri ceste autom zastavovať. Od zavraždenia Ceaușescu, Rumunsko ubehlo kus cesty. To sme sa presvedčili aj sami pri ceste krížom Rumunskom. Vtedy sme vynechali hlavné mesto Bukurešť,…

Nezabudni o tom povedať aj ostatným

Chýba ti niečo v článku?

Môžeš nám napísať a opýtať sa.  My túto informáciu dodatočne doplníme aj do článku.