Gözleme

CK Knirsch 2. mája 2024

Približná doba čítania: 1 minútu

Turecké placky

Gözleme

Gözleme sú tradičné turecké lokše s rôznymi náplňami. Gözleme sa pripravuje na špeciálnej panvici zvanej saj. Môžeme ich však piecť aj na suchej panvici na klasickom plynovom sporáku. Ukázalo sa to byť rovnako veľmi chutné!
Kuchyňa turecká

Ingrediencie
  

Suroviny na cesto:

  • 1 kg hladká múka
  • 500 ml voda
  • 1 tbps soľ

Suroviny na plnku:

  • 500 g zemiaky
  • 300 g mleté mäso
  • 50 g maslo
  • soľ
  • 200 g maslo na pomastenie hotových lokší

Inštrukcie
 

  • Zemiaky ošúpeme, osolíme a uvaríme do mäkka.
    500 g zemiaky
  • Zatiaľ čo sa zemiaky varia, smažíme mleté mäso, kým nebude mäkké.
    300 g mleté mäso
  • Keď sú zemiaky uvarené, scedíme vodu, pridáme maslo a akýmkoľvek spôsobom ich rozpučíme na kašu bez hrudiek.
    50 g maslo, soľ
  • Vymiesime cesto. Múku zmiešame so soľou a v niekoľkých malých dávkach prilievame teplú vodu. Výsledkom by malo byť elastické, husté cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme 30 minút odpočívať.
    1 kg hladká múka, 1 tbps soľ, 500 ml voda
  • Cesto rozdelíme na 12 častí, z ktorých vytvoríme guľky a tie prikryjeme fóliou.
  • Každú guľku rozvaľkáme čo najtenšie. Na jednu polovicu položíme dve polievkové lyžice zemiakovej kaše a jednu polievkovú lyžicu vyprážaného mletého mäsa.
  • Prikryjeme druhou polovicou, tak aby nám vznikol mesiačik. Okraje spojíme buď pomocou špeciálneho noža alebo prištipneme prstami. Prebytočné cesto z okrajov môžeme aj orezať.
  • Takto vytvarované veľké pirohy potom smažíme na suchej panvici na prudkom ohni z oboch strán, kým sa neobjavia hnedé škvrny.
  • Hotový prioh opatrne zrolujeme, preložíme do misky a namažeme maslom. Rovnako tak urobíme so všetkými pirohmi a ukladáme ich postupne na seba.
    200 g maslo na pomastenie hotových lokší
  • Kým sa ostatné pirohy ešte pečú, tie hotové prikryjeme pokrievkou alebo miskou, aby nevychladli.
  • Gözleme podávame so sladkým čajom. Podľa chuti môžeme pridať čerstvú zeleninu alebo kyslé uhorky.

Poznámky

Saj je špeciálna panvica, ktorá nemá zdvihnuté okraje, ale je to len plochá železná, alebo liatinová platňa bez rúčky na uchopenie, ktorá sa položí rovno na oheň.

Prečítaj si ďalšie články

Deň vodáctva 2017, Vodácke centrum

Obrazom: Deň vodáctva 2017

Tento weekend popri akcii Bratislavské mestské dni 2017 sa v nedeľu uskutočnila aj akcia Deň vodáctva. V karloveskej zátoke neďaleko Botanickej záhrady ste si mohli otestovať rôzne plavidlá. Ak vás toto omrzelo, alebo ste chceli niečo viac, mohli ste sa nechať “spláchnuť” z Devína naspäť do mesta za príplatok 5€ na cestu.

Exotické potraviny

Kde nakúpiť exotické potraviny v Bratislave?

Bohužiaľ rok 2020 nám pre pandémiu COVID-19 zmaril plány na cestovanie a najmä objavovanie nových chutí. Z tohto dôvodu sme začali objavovať nové chute práve v rodnom meste. Už niektoré obchody s potravinami z blízkych či ďalekých krajín sme poznali, ale objavili sme ešte zopár ďalších prevádzok. Veľmi milo nás prekvapilo, koľko sa ich v…

Dievča s havranmi

Bosorky v Bratislave

Jedna z najkrajších bratislavských sôch má trochu zastrčené miesto. Mnohí ju už možno niekde na obrázkoch a pripomína skôr súsošie k rozprávke o troch zhavranelích bratoch. Pravda je ale inde.

Športové hodinky TomTom sme zobrali do Atén na štadión, kde začali moderné olympijské hry.

Zvíťazili sme s TomTom v Aténach

Viete ako vznikol známy 42,195 metrov beh nazývaný maratón? Víťazstvo Grékov po bitke u Marathonu bežal oznámiť do Atén grécky vojak Thersippose. Bez odpočinku ubehol trať dlhú 42,195 metrov. Na aténskom námestí zvolal: Zvíťazili sme! Potom klesol mŕtvy celkom vyčerpaný nadľudským výkonom. Na jeho počesť bola pomenovaná najdlhšia olympijská bežecká trať ako maratónsky beh.

Nezabudni o tom povedať aj ostatným

Chýba ti niečo v článku?

Môžeš nám napísať a opýtať sa.  My túto informáciu dodatočne doplníme aj do článku.