Bæjarins Beztu Pylsur
Jeden z najstarších rodinných podnikov v Reykjavíku ponúka hotdogy z jahňacieho mäsa.
Približná doba čítania: 2 minúty
Stravovanie na Islande môže byť drahé, a to až do takej miery, že je považované za pôžitok a nie za každodenný výdavok. Existuje však jedno cenovo dostupné pouličné jedlo, ktoré si miestni obyvatelia Reykjavíku môžu pravidelne vychutnávať: hot dog z rodinného podniku Bæjarins Beztu Pylsur, ktorý funguje už od roku 1937.
Pôvodný stánok bol najprv otvorený na ulici Austurstræti a v 60. rokoch 20. storočia sa presťahoval do Tryggvagaty, obľúbenej oblasti, ktorá je dnes známa vďaka koncertnej sále Harpa a falologickému múzeu. Odvtedy vznikli tri filiálky po celom Reykjavíku a v súčasnosti ju vlastní Guðrún Kristmundsdóttir, vnučka zakladateľa.
Typický hot dog Bæjarins Beztu je pomerne jednoduchý, pozostáva zo žemle, klobásy a niekoľkých korenín. Jedinečnosť spočíva v tom, že mäso v klobáse (pylsur) je väčšinou jahňacie, ktoré je základnou zložkou islandskej kuchyne, a pridáva sa doň bravčové a hovädzie mäso. Na výber je kečup, sladká horčica, remuláda, smažená cibuľa a cibuľa v surovom stave. Zatiaľ čo miestni obyvatelia si často objednávajú eina með öllu, teda “jeden so všetkým”, hot dog len s horčicou sa nazýva Clinton, čo je žartovný odkaz na amerického prezidenta, ktorý si ho objednal počas návštevy Islandu v roku 2004 na konferencii UNICEF.
Island ponúka ďalšie miesta
Island - Krátke info
* Informácie sa vzťahujú len k Slovensku a k držiteľom slovenských pasov.
Blízke miesta do +/- 300km
-
0,9 km
-
1,2 km
-
3,5 km