Bitúnok Vaugirard
Na mieste bitúnkov, ktoré kedysi zásobovali Parížanov konským mäsom, sa dnes nachádza park a knižný trh.
Približná doba čítania: 2 minúty
Záujem o konské mäso sa menil v európskej histórii. V paleolite bolo konské mäso určite súčasťou stravy, ale po stáročia bolo na mnohých miestach kontinentu zakázané konzumovať na základe pápežských a kráľovských dekrétov.
Vo Francúzsku v 19. storočí sa však tabu týkajúce sa jedenia koní uvoľnilo najmä vďaka úsiliu Émila Decroixa, vojenského veterinára, ktorý tvrdil, že nadbytok koní by mohol pomôcť zmierniť hlad medzi obyvateľmi Paríža. V roku 1866 sa konzumácia konského mäsa stala v Francúzsku legálnou a konské mäso získalo na popularite počas Parížskej komúny v rokoch 1870-1871, keď sa mnoho hladujúcich ľudí obrátilo na konské mäso ako zdroj potravy – rovnako ako na psy, mačky a potkany (hoci bohatí si mohli dovoliť exotickejšie jedlá z mestskej zoo).
Park Georges Brassens sa dnes nachádza na mieste bitúnkov, kde sa až do 70. rokov 20. storočia porážali kone spolu s dobytkom a ovcami. V stánkoch, kde sa predávali kone, sa teraz v sobotu a v nedeľu koná trh s použitými knihami. Slávne časy konského mäsa pripomína niekoľko pamätníkov vrátane busty, ktorá pripomína Decroixovu prácu “propagátora” konského mäsa, a pamätníka konským robotníkom padlým v prvej svetovej vojne. Knižný trh pod halou aux chevaux a bronzovú sochu nosiča mäsa z roku 1991 nájdete pozdĺž ulice Rue Brancion na východnom okraji parku. Le Portail Abattoirs, ozdobný klenutý vchod zakončený konskou hlavou, označuje miesto, kde sa v roku 1907 nachádzal marché aux chevaux v severovýchodnom rohu parku.
Francúzsko ponúka ďalšie miesta
Francúzsko - Krátke info
Blízke miesta do +/- 300km
-
2,6 km
-
2,8 km
-
2,9 km