Jaskyňa Kaltbach

22 miliónov rokov stará pieskovcová jaskyňa je prirodzeným prostredím pre vynikajúci syr.

Približná doba čítania: 3 minúty

Vo zvlnených zelených údoliach alpského údolia, kde mraky plávajú proti zasneženým horám, kde sa na zelených lúkach pasú pokojné kravy, sa v jaskyni vyformovanej z prehistorického morského dna ukrýva také slávne kulinárske tajomstvo, že jeho odkaz prechádza celým svetom: od bukolickej idyly švajčiarskeho údolia pár kilometrov od Luzernu až po váš supermarket v susedstve.

Emmi KALTBACH

Mnohí zákazníci, ktorí prechádzajú uličkou so syrmi v miestnom obchode s potravinami, ťažko prehliadnu malé kliny Emmi Le Gruyère v priesvitných obaloch s modrým logom spoločnosti a švajčiarskym krížom na vrchu. Málokto však vie, že syr starostlivo dozrieva v jaskyni Kaltbach, ktorá sa nachádza v jaskyni pripomínajúcej tunel v pohorí Santenberg s klimatickými podmienkami vhodnými na zrenie syra. Chladný podzemný labyrint jaskyne Kaltbach je prirodzeným inkubátorom pre 156 000 koliesok syra, väčšinou gruyère a ementál.

Emmi KALTBACH

Viac ako kilometer sa tiahnu naskladané police, ktoré celoročne udržiavajú teplotu okolo 10 stupňov Celzia, a chladné vody rieky (Kaltbach znamená “studená rieka”), ktorá preteká jaskyňou, udržiavajú vlhkosť na úrovni približne 96 %. Jedinečná klíma jaskyne a pôsobenie minerálnych usadenín na pieskovci na syr vytvárajú charakteristickú chuť a vôňu a dodávajú syrom charakteristickú tmavohnedú farbu.

Jaskyniari, podobne ako umelci, ktorí pracujú na svojom majstrovskom diele, každých 7 až 10 dní otáčajú, umývajú a natierajú kolieska soľným roztokom. Syry zostávajú v jaskyni najmenej deväť mesiacov a sú starostlivo sledované, kým nedosiahnu správnu vôňu a textúru. Umenie starostlivosti o syr a určovania jeho zrelosti sa nazýva zušľachťovanie syra a v Kaltbachu sa odovzdáva z generácie na generáciu, pričom o tomto vzdelávaní nie sú žiadne písomné záznamy.

Emmi KALTBACH

Jaskyňa bola objavená v roku 1953 ako prirodzené prostredie na zrenie syrov, keď miestnym syrárom došli skladovacie priestory a začali ich uchovávať v Kaltbachu. V roku 1993 jaskyňu získala spoločnosť Emmi a odvtedy v nej skladuje a necháva zrieť svoje najlepšie syry. Prínos tejto pokojnej jaskyne vo švajčiarskych horách pre svetové syrárne by už nemal zostať nepovšimnutý.

Súvisiace značky

Švajčiarsko ponúka ďalšie miesta

0Chcem navštíviť 0Bol som tu 0Obľúbené

Švajčiarsko - Krátke info

Švajčiarsko Vlajka
  • Miestny názov: Švajčiarska konfederácia
  • Hlavné mesto: Bern
  • Úradné jazyky: švajčiarska rétorománčina, francúzština, nemčina, taliančina
  • Štátne zriadenie: directorial system
  • Rozloha: 41 284 km²
  • Počet obyvateľov: 8 654 622
    Hustota obyvateľstva: 209.64 /km²
  • Mena: Švajčiarsky frank
  • Kód meny: CHF
  • Kurz (za 1€ dostanete):
    • CHF: 0.956
  • Daň: 2.5%, 8.1%, 7.7%, 3.8%, 3.7%, 2.6%
  • HPI Index: 60.1
  • Medzinárodný kód: CH/CHE
  • Doména: .ch
  • Telefón: +41
  • Typ zásuvky: SN 441011, Europlug
  • Napätie a frekvencia: 230V / 50Hz
  • Smer jazdy: vpravo
  • Viza: Sloboda pohybu
  • Platnosť pasu: 3 mesiace po skončení pobytu

Blízke miesta do +/- 300km