Passticeria il Boccione
V rímskom židovskom gete sa v 200 rokov starej pekárni stále vyrábajú tradičné sladkosti z tejto štvrte.
Približná doba čítania: 3 minúty
Kto sa neskoro popoludní prechádza okolo Pasticceria il Boccione, nemusí vidieť nič zvláštne. V tom čase môže byť hrdzavejúci výklad v rozpadajúcej sa fasáde prázdny. Možno tam bude jeden alebo dva kusy zvyšnej crostaty. Ale aj tie by mohli nevedomých okoloidúcich zmiasť: Na vrchu sú spálené do chrumkava a vyzerajú takmer ako omyl.
Tak ako skromný zovňajšok, aj začiernené crostaty z pekárne skrývajú lahodný obsah a serióznu históriu. Miestna legenda hovorí, že tieto chrumkavé vršky kedysi slúžili dôležitému účelu: keď v 16. storočí pápežský dekrét zakázal rímskym Židom predávať mliečne výrobky, vynaliezaví pekári ukryli ricottovú a višňovú náplň crostaty pod sčernalú vrchnú kôrku. Vznikla tak nová pochúťka, ktorá je dodnes obľúbená v štvrti.
Pasticceria il Boccione bola otvorená v roku 1815 a je najstaršou zachovanou pekárňou v rímskom židovskom gete. Okrem klasickej čerešňovej a čokoládovej verzie crostaty je Boccione známa aj svojou pizzou ebraica. Táto „hebrejská pizza“, ktorá má ďaleko od všetkého, čo je pokryté mozzarellou a paradajkovou omáčkou, je v skutočnosti tvrdý koláčik posypaný sušeným ovocím a orechmi. Hoci ich možno nájsť len v židovskom gete, sladké, chrumkavé kúsky si našli fanúšikov na nečakaných miestach: Pápež Benedikt XVI. v roku 2008 vyhlásil pizzu ebraica za svoj obľúbený dezert.
Pasticceria il Boccione, ktorá je jedným z mála zostávajúcich miest, kde sa tieto vzácne sladkosti predávajú, má tendenciu vypredať ich už ráno. Nastavte si budík a potom sa vydajte za vôňou kvasníc a karamelizujúceho cukru dláždenými uličkami tejto historickej štvrte, kým nenájdete rad hladných fanúšikov.
Taliansko ponúka ďalšie miesta
Taliansko - Krátke info
* Informácie sa vzťahujú len k Slovensku a k držiteľom slovenských pasov.
Blízke miesta do +/- 300km
-
0,7 km
-
0,8 km
-
1,3 km