Zmrzlina Tapi Tapi
Mrazené pochúťky v tomto podniku v Kapskom Meste sú inšpirované africkými gastronomickými tradíciami.
Približná doba čítania: 2 minúty
Dokonca ani v Južnej Afrike nie sú africké potraviny štandardom. Najmä v Kapskom Meste môže byť stravovanie dosť eurocentrické. Stáročia kolonializmu vymazali pôvodné potraviny a zakorenili myšlienku, že európske jedlo je nejakým spôsobom nadradené. Tieto dôsledky sa prejavujú aj dnes, ale Tapiwa Guzha, mikrobiológ, ktorý sa stal výrobcom zmrzliny, to chce zmeniť. S každým ručne vyrobeným kopčekom zmrzliny podávaným v reštaurácii Tapi Tapi v Kapskom Meste rozpráva príbeh svojej vlastnej histórie jedla, ako aj príbehy z celého afrického kontinentu.
V jeho mrazničkách nájdete príchute, ako je zmrzlina rondo, vyrobená z výživnej jedlej hliny, ktorú konzumujú tehotné ženy v celej Afrike, ako aj rastlinné príchute, ako je čierny džez, horký list a baobab. Niekedy Guzha pripravuje zmrzlinovú verziu kelewele, karamelizovaného ghanského plantajnu so zázvorom a na ohni opraženými arašidmi. Guzhove recepty sa delia od príjemných až po vyzývajúce. Jedna z jeho odvážnejších zmrzlinových príchutí zahŕňala matembu, sušenú rybu, ktorú spojil s karamelom.
Tapi Tapi sa nachádza v centre Observatory, eklektickej a rozmanitej štvrti Kapského mesta. Guzha vyzdobil svoj salón pod holým nebom vlastnými umeleckými dielami a textami. Ako podnik jedného muža je jeho prevádzka skutočne pozoruhodná, otvorená šesť dní v týždni a siedmy deň je zatvorená na výrobu zmrzliny.
Južná Afrika ponúka ďalšie miesta
Južná Afrika - Krátke info
* Informácie sa vzťahujú len k Slovensku a k držiteľom slovenských pasov.
Blízke miesta do +/- 300km
-
0,7 km
-
5,1 km
-
5,9 km