Aj cesta domov patrí k dovolenke
CK Knirsch 9. augusta 2017
Približná doba čítania: 8 minút
Často si všímame ľudí, ktorí sa ženú do cieľa svojej dovolenky a takisto aj naspäť domov. To veľmi badať hlavne so začiatkom letných mesiacov kde média informujú o strašných situáciach na ceste do Chorvátska. Nechápeme ľudí, kde sa tak ženú a prečo si cestu nerozdelia, či sa nezastavia niekde po ceste. Však určite po ceste je toľko zaujímavých vecí, ktoré slepo prefrčia po diaľnici. A pritom sa stačí pred cestou na chvíľu pozrieť do Google Maps a nájsť si cestou zaujímave miesto.
Cesta je cieľ
Toto otrepané heslo pozná hádam každý. Prečo ho nezačať praktizovať? Garantujeme vám, že si ho zamilujete a aj zo samotnej cesty budete mať zážitok. Toto sme využili aj na našej krátkej 3½ hodinovej ceste na Liptov a dali si krátku odbočku do Manínskej tiesňavy. Čo nás to zdržalo? Asi hodinka odpočinku, ktorú sme maximálne využili a netlačili bagetu niekde na čerpacej stanici a hneď pokračovali ďalej.
Cestu naspäť domov sme si zvolili cez Donovaly, ktorá je rovnako dlhá, no tentoraz nám trvalo absolvovať 320km takmer až 12 hodín! Ale domov sme došli maximálne oddýchnutí a neprišlo nám že sme vôbec cestovali. A čo je lepšie? Opustiť dovolenkovú destináciu niekedy v neskorších poobedňajších hodinách a 3 – 4 hodiny bez prestávky ťahať čiaru domov, alebo vyraziť už o doobeda a doraziť domov tiež až večer a cestou sa niekde zastaviť? Však posúďte sami. Tento článok nepriamo nadväzuje na článok “Dovolenka na severe Slovenska”
Prvá zástavka
Cestu sme si tématický pomenovali ako Gurmánsku gastro cestu. Našu Chalupu u Stratenej Ovce opúšťame okolo 10:00 s tým, že ideme na raňajky. Veľa sme toho ani neprešli. Opustili sme dedinu Huty a hneď zastavujeme v Kolibe Holica. Ledva sme prešli 5km a ihneď zastavujeme . Za celý pobyt sme sa tu nemali kedy zastaviť a koliba má vynikajúce hodnotenia na Google, ale aj na svojom Facebook profile.
Na raňajky dávame bryndzové pirohy, makové šúlance a poniektorí aj grilované rebierka . Tu sa naša partia delí na polovicu a jedny mieria na východ a druhý na západ Slovenska.
Druhá zástavka
Nikam sme sa neponáhľali, lebo ďalšia zástavka bola vzdialená len 100km smerom cez Donovaly. Konkrétne v Banskej Bystrici. Tam sme sa mienili zastaviť na obed. Ešteže sme mali pred Ružomberkom menšiu kolónu, inak by sme došli ešte plný. Môžete sa zastaviť aj na Donovaloch. Aj v lete je tam čo robiť. Stačí sa pozrieť na stránku “PARK SNOW Donovaly“. Ak ste s menšími deťmi, je tu novo otvorené Donovalkovo alebo už dávnejšia otvorená dedina na motív rozprávok Dobšinského: Habakuky. No toto nie je náš cieľ.
Ako správny mäsožravci nesmieme minúť obed v Steak House Banská Bystrica. Túto reštauráciu sme objavili už veľmi dávno a vždy keď máme cestu okolo s radosťou sa tu zastavíme. Tá sa špecializuje len na steaky a vôbec tu nenájdete jedálny lístok o 10 stranách, ale len 9 druhov steakov. Ako názov už napovedá, asi viete čo sme mali na obed. Kvalitný a veľmi šťavnatý Rumpsteak. ¼kg čistého mäsa nám dalo kvalitne zabrať a nič sme vôbec nenechali.
Ak pôjdete v budúcnosti okolo Banskej Bystrice, určite sa tu zastavte. Je málo reštaurácii kde si tak dobre pochutnáte. A navyše sa nachádza v tesnej blízkosti Námestia SNP, kde sa môžete poprechádzať, či dať si kávičku na terase s výhľadom na fontánu.
Tretia zástavka
Naša posledná zástavka bola trochu mimo cesty, ale nie zas tak veľmi, aby sme to obišli. V minulosti sme tu už pár krát boli a dokonca sme boli ochotní vybehnúť z Bratislavy takmer na otočku. Hovoríme o Banskej Štiavnici, kde sa nachádza kaviareň Divná Pani. Tá sa pravidelne umiestňuje v rôznych rebríčkoch ako najkrajšia / najštýlovejšia kaviareň na Slovensku.
Ledva prejdeme 50km a už parkujeme v Banskej Štiavnici. Oddych už preplneného žalúdka príde vhod. No tu striehnu na nás nebezpečné lákadla v podobe čerstvých zákuskov či iných sladkých pochutín ku káve. V konečnom dôsledku tu strávime viac ako hodinku. Tu sa človek cíti veľmi dobre a čas neúprosne ubieha. Vôbec sa nám nechce ísť ďalej do Bratislavy. Ak by bolo v blízkosti vhodné ubytovanie, ostaneme na jednu noc, ale po kontrole booking.com sadáme do našich automobilov a už naozaj pokračujeme domov.
Cestou míňame jednu z najdlhších dedín na Slovensku: Hondruša – Hámre. Má niečo cez 8km a ísť celú cestu predpisovo je trochu na prášky, ale to už vybiehame na diaľnicu a za 2 hodiny sme doma.
Náplanujte si cestu
Ako sami vidíte, gastro cesta domov bola pohodlná a oddychová aj keď trochu náročná na naše žalúdky. Dala by sa aj inak naplánovať, ale nám to vyhovovalo a vôbec nám nevadilo že 4-hodinová cesta nám trvala takmer až 12 hodín. Proste sme využili príležitosti a naozaj platí “Cesta je cieľ”. To môžete vidieť aj na iných našich cestách, že málokedy trávime čas na jednom mieste viac ako pár dní. Medzi takéto nezabudnuteľné dovolenky určite patrilo Rumunsko alebo Balkán. Nechajte sa inšpirovať a vyrazte. Nestojte zbytočne v kolonách.
Prečítaj si ďalšie články
Gurmán Fest Bratislava 2016
Radi sa oboznamujeme s novými jedlami a nenecháme si ujsť príležitosť dobre sa najesť. Jednou z takýchto akcií je i Gurmán Fest.
Sladké šťastie v Trnave
Nevieš čo s voľným dňom a vonku nie je ideálne počasie? Túto istú dilemu sme mali aj my, keď sme mali pôvodne v pláne úplne niečo iné. Išli sme si obzrieť na vlastne oči jednu z najkrajších kaviarní na Slovensku.
Po tretí krát do Sarajeva
Aj keď v Sarajeve sme boli už dva krát, toto mesto má svoju atmosféru a akonáhle ho raz navštíviš, budeš chcieť sa sem vrátiť znova. Je takou vstupnou bránou do Orientu. Preto padla vhod žiadosť, či by sme dvom blondínam s rodinami nešli robiť sprievod a navyše sme mali u leteckej spoločnosti WizzAir zostatkový kredit,…